Met deze PowerPoint kun je interactief oefenen met de leerlingen die moeite hebben met getallen op de juiste wijze schrijven. Je herkent het vast wel: leerlingen die steevast de cijfers in de getallen blijven omdraaien waardoor er geen 43 staat maar 34.

Vanuit de cursus Met Sprongen Vooruit heb ik geleerd (en leer ik andere cursisten) dat de ondersteuning ‘de oudste gaat als eerste zitten’ erg helpend is. De leerlingen krijgen dan inzicht in welk getal meer/groter is (namelijk de 4 van de 40) en die schrijf je als eerste op, daarna wordt het kleinste getal opgeschreven. Hierdoor krijgen de kinderen al meer inzicht in de cijfers binnen een getal.

Sommige leerlingen hebben toch meer inoefening nodig, met name op het niveau van informeel handelen en voorstellen concreet (fasen van het handelingsmodel) en voor die leerlingen heb ik deze interactieve PowerPoint gemaakt. Een interactieve PowerPoint vind ik zelf het prettigste gebruiken met een presenter, een apparaatje waar je op afstand de presentatie verder kunt klikken. Dit geeft mij als leerkracht veel meer bewegingsvrijheid en geeft mij de mogelijkheid om bij leerlingen te gaan helpen zonder veel heen en weer lopen naar het bord. Hierdoor gaat er ook minder onderwijstijd verloren en kan ik mijn aandacht vasthouden bij het belangrijkste: het leerproces van de leerlingen.

In de PowerPoint zijn verschillende onderdelen opgenomen om te oefenen:

  1. Geld tekenen (of neerleggen)
  2. Zoek de valse
  3. Wandel en wissel uit
  4. Quizvragen
  5. Van links naar rechts (Snollebollekes)

Hier vind je meer materialen: